سیگار مهمترین عامل ابتلا به 10 نوع سرطان
5 تیر 1398
10 دقیقه
دکترغلامرضا حیدری اظهار داشت: سرطان های ریوی، دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی و ادراری از جمله سرطان های اصلی هستند که ارتباط مستقیم با مصرف دخانیات دارند. رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، سیگار را از مهم ترین عامل بیماری زا اعلام کرد و گفت: ۱۰ سرطان اصلی ارتباط مستقیم با مصرف دخانیات دارد.
وی بیان داشت: بررسی ها نشان می دهد که حدود ۷۵ درصد بیماری های ریوی، نیمی از بیماری های قلبی و ۲۰ درصد انواع سرطان ارتباط مستقیم با مصرف سیگار دارند و این موارد نشان می دهد که مصرف دخانیات به خصوص سیگار، زنگ خطر جدی برای سلامتی است و باید اقدامات جدی تری برای کاهش مصرف آن ها به عمل آید.
وی با اشاره به اینکه سن مصرف کنندگان سیگار کاهش یافته است، گفت: در یکی دو دهه قبل، سن شروع مصرف سیگار بیش از ۲۰ سال بوده اما به نظر می رسد میانگین سن شروع سیگار به ۱۴ تا ۱۵ سالگی رسیده است.
رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات با اشاره به اینکه بین ۱۱ تا ۱۲ درصد ایرانی ها سیگار می کشند، گفت: طبق آمارهای موجود، حدود ۲۰ درصد مردان و حدود ۲ درصد زنان سیگار مصرف می کنند و اگر میزان مصرف قلیان را اضافه کنیم این درصد، افزایش چشمگیری خواهد یافت و می توان گفت که حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور قلیان مصرف می کنند.
وی اظهار داشت: هرچند قانون منع مصرف سیگار در اماکن عمومی چند سالی است که به تصویب رسیده اما تاکنون به صورت کامل و دقیق در این اماکن اجرایی نشده است.
حیدری اضافه کرد: شاید این قانون ضعف هایی داشته باشد اما قانون خوبی است که به دلیل نظارت ناکافی به شکل کامل اجرایی نشده است.
 
سه راهکارسازمان بهداشت جهانی برای پیشگیری از بیماری سرطان
امروزه یک شیوه زندگی سالم life Style همراه با تحرک زیاد و ورزش رژیم غذایی متعادل و وزن مناسب می تواند کیفیت زندگی را افزایش دهدو از بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری سرطان پیشگیری کند.
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی چاقی عدم تحرک و تغذیه نامناسب عواملی هستند که باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری سرطان می شوند و حتی در بیمارانی که سرطان داشته اند ولی درمان شده اند امکان بازگشت بیماری سرطان را افزایش می دهد.
 
اهمیت ورزش در پیشگیری از سرطان
سال 2010 کالج ورزش در آمریکا ارزیابی جامعی از 85 پژوهش در باره ورزش بر روی بیماران سرطانی به عمل آورد.
بر اساس این ارزیابی ورزش و تحرک مداوم و با زمان حداقل 30 دقیقه در روز 40 درصد خطر ابتلا به سرطان روده و پستان را کاهش می دهد.
همچنین باعث بهبود کیفیت زندگی و کاهش خستگی ناشی از روشهای درمان سرطان در بیماران سرطانی میشود.
در سال 2015 پژوهشگران فرانسوی 8 تحقیق متفاوت در باره ورزش و نقش آن در مراحل اولیه سرطان سینه انجام دادند. نتیجه این تحقیقات نشان داد که زنانی که فعالیت ورزشی زیادی دارند 50 در صد از آنان دوره بهبودی سریعتری نسبت به زنانی که ورزش نمی کردند داشته اند و بیماری سرطان هرگز در آن ها منجر به مرگ نشد.
 
نقش تغذیه در بیماری سرطان
تحقیقات نشان داده است غذاهای مدیترانه ای که از میوه و سبزیجات تازه (آنتی اسیدان های قوی) و ماهی (سالمون و تن) و چربی حیوانی کم تهیه می شود و از طبخ بخار پز به جای سرخ کردن و کباب کردن و گریل استفاده می شود در کاهش ابتلا به سرطان معده کولون   پستان سرطان دیواره رحم و... نقش بسزایی دارد.همچنین استفاده از مواد غذایی غنی از ویتامینC A E  و امگا 3 در پیشگیری از سرطان بسیار موثر است.
 
نقش چاقی در بیماری سرطان
وزن زیاد دومین عامل مهم ابتلا به سرطان می باشد و منجر به انواع سرطان مانند سرطان کلیه کیسه صفرا مری و روده بزرگ میشود. 
زنان چاق با افزایش تولید هورمون های جنسی در معرض خطر ابتلا به سرطان رحم و سرطان پستان نیز هستند.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که علاوه بر عوامل فوق الکل  سیگار (انواع دخانیات) و استرس نقش بسزایی درابتلا به انواع سرطان و و به تعویق انداختن روند درمان در بیماران سرطانی دارد.
90 درصد از سرطان های ریه ناشی از مصرف دخانیات می باشد .حتی قرار گرفتن در معرض دود دخانیات هم احتمال ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد.همچنین تحقیقات انجام شده در سال 2009 در استرالیا حاکی از آن است که الکل عامل ایجاد 6 درصد از انواع سرطان هاست. و عامل بعدی استرس است که باعث ترشح کورتیزول در بدن میشود. ترشح کورتیزول باعث تضعیف سیستم ایمنی و افزایش ابتلا به سرطان میشود.